Välkommen till ullFORuM

Det började så här

Ullforum började som ett projekt där bland annat ullförädling och avel ingick. Jämtlandsfåret föddes ur detta projekt, en fårras med finfibrig, mjuk ull. Ett spinneri startades också och från november 2018 drivs spinneriet av oss medlemmar i en ekonomisk förening.

Litet spinneri – Stor ambition

Vårt spinneri är litet. Men vi har en spinnmaskin som klarar att spinna ull i en mängd olika grovlekar, från fingergrovt till riktigt tunt (1 Nm – 12 Nm). Så spännvidden på vilka garner vi kan åstadkomma är stor. Vår ambition är också stor. Vi vill ta tillvara den inhemska ullen och spinna vackert kvalitetsgarn av den. Vi vill också hjälpa lokala fårbönder att få avsättning för sin ull. Så för att uppmuntra till fortsatt hållbar ullproduktion så köper vi in den ull vi använder till marknadsmässiga priser från fårbönder som vi vet månar om sina djur och dess ull.

Vår ambition är också att ullFORuMs verksamhet och produkter ska vara snälla mot människan och naturen. Så t ex använder vi vegetabilisk spinnolja i spinneriet och råullen tvättas i ett tvättmedel som framställts ur vassle.

Besök gärna vår webbshop, Yarns & Barns. Vårt första garn kallar vi UllRika, som en liten hyllning till dem som arbetade i projektet som utmynnade i både fantastiska Jämtlandsfår och ett litet vackert beläget spinneri, i Mellersta Norrlands vackra inland. Och mera kommer.