Vår produktutveckling

Leaderprojektet

Redan då vi tog över spinneriverksamheten och startade Ullforums ekonomiska förening visste vi att vi ville arbeta fram en egen kollektion till våra ullgarner. En enhetlig kollektion som tar avstamp i lokala mönster- och formtraditioner samt låter våra mjuka garner av den lokalproducerade ullen komma till sin fulla rätt. När vi beviljades projekmedel från Leader och EUs Jordbruksfond blev det möjligt för oss att förverkliga det. Projektet innefattar allt från ullfibern fram till den färdigpaketerade produkten. Fårbönder, formgivare, konstruktörer och fotograf arbetar alla i projektet tillsammans.

Garnet

Vårt första garn kallar vi UllRika och det finns i fyra naturliga nyanser som 1-trådigt, 2-trådigt och 3-trådigt garn. Det är spunnet av Jämtlandsull och så mjukt att det går att bära närmast kroppen utan att irritera och klia.

Färgen

Växtfärgat ullgarn från Ullforum.
Växtfärgat UllRika-garn

För att kunna erbjuda vårt garn, i andra färger än fårens egna och på ett hållbart sätt, har vi valt att färga en begränsad mängd garn vid enbart ett tillfälle per år.

Under en helg i juni satte vi färg på årets garn med sånt som naturen och komposten bjöd på. Med lökskal, avokadokärnor, björkblad och svamp färgade vi ljusgrått och vitt UllRika-garn som kommer att ingå i våra kommande mönstersatser. Under helgen passade vi på att hålla öppet hus på spinneriet, med fikaförsäljning, utställningar och workshops. På söndagen hölls Fårum Färg, ett forum för branschfolk inom fårnäring och textil konfektion där hållbarhet stod i fokus. Det blev en helg med många givande möten och samtal kring hållbarhet, svensk ull, kvalitet och konsumentmedvetenhet.

Färgerna kommer att skifta från år till år beroende på vad vi hittar att färga med. Själva färgningen utför vi hantverksmässigt på egen hand och så naturligt och skonsamt vi förmår.

Knitkits

Tillsammans med formgivare, konstruktörer och fotograf arbetar vi fram våra färdigpaketerade mönstersatser där våra egna stickbeskrivningar och garner ingår. Vi kallar dessa mönstersatser för knitkits.

Vi fortsätter vårt arbete i Leaderprojektet och i vår webbshop publicerar vi nya knitkits och garner undan för undan.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer om projektet!